Pas på fonde med høje afkastmål

Hanne Roj-Larsen, Direktørfrederiksberg Finansrådgivning

Som investor skal du være særlig opmærksom på en fonds risiko, hvis den har et mål om at levere mere end 10% i gennemsnitligt årligt afkast.

Det kan være fristende at investere i fonde, der har høje afkastmål – hvem vil ikke gerne have et højt afkast. Men med høje afkastmål følger også høj risiko for tab – det er grundloven i investering.

Blandt finanseksperter er konsensusforventningen til afkast på globale aktier 6-7%. Hvis en fond har langsigtede afkastmål på 15-30% i årligt afkast følger der en risiko med, der er langt højere end en almindelig aktiemarkedsrisiko. Det er f.eks. tilfældet for Lars Tvedes fond Atlas Global Macro, der siden fonden blev lanceret i maj 2021 har haft et tab på 25% på trods af, at aktiemarkedet i samme periode har givet et positivt afkast.

Fonden kan geares 6 gange, hvor fonden låner penge til investering. Herefter investeres bl.a. i højrisiko aktiver som råvarer, metaller og valutaspekulation. På grund af gearingen har denne type fonde en latent risiko for at miste alt, hvis kurserne går i den forkerte retning

Læs Børsens artikel om fonden d. 18.03.22 hvor jeg udtaler mig om investeringsrisiko her

Læs også:

Indeks giver bedre afkast end aktive investeringsfonde

ETF investering

Kontakt

Om Frederiksberg Finansrådgivning