Høj risiko i temafonde

Hanne Roj-Larsen, Frederiksberg Finansrådgivning om risiko i temafonde

Investering i temafonde er eksploderet i 2020, viser en ny Morningstar rapport. Hvad er årsagen og er det en klog måde at investere på? Børsen bringer en artikel, hvor jeg bidrager med min vurdering af disse spørgsmål.

Igennem 2020 er inflow fordoblet til 207 mia. USD fra 127 mia. USD i de foregående 9 år. Mange private investorer investerer tematisk, da der er en mindre risiko ved at investere i en fond, end i en enkelt aktier, men synes det er sjovere at investere i en canabis fond eller i Nanoteknologi end i brede indeks fonde. Nogle af de tematiske fonde er investeret i så smalt et segment, at de har meget høje ejerandele i enkelte aktier – de kan eje helt op til 20-30% af aktierne i et selskab. Det kan gøre det svært at komme ud af sin investering, hvis markedet lige pludselig falder kraftigt.

Over 15 år er det kun 22% af de tematiske fonde, der har givet et bedre afkast end markedet og mere end halvdelen af fondene (57%) er lukket ned – fonde lukker typisk ned pga. dårlige afkast. Tallene fortæller med al tydelighed, hvilken risiko man påtager sig i tematiske fonde.

Investerer man i temafonde, skal man være bevidst om, at det er højrisiko og kun gøre det for en mindre del af sin portefølje. Maks.10-20% af en portefølje bør være investeret i temafonde.

Læs Børsens artikel: Investorer flokkes om temafonde, som har skuffet på lang sigt

Læs også Børsens artikel: Dette bør du overveje før du investerer i en temafond